10 February 2015

Resepi Sotong Goreng Tepung



aku ni penggemar seafood .kengkadang tu nak cari makanan seafood yang sesedap sanggup pergi jauh-jauh . aku asal dari negeri johor , kalau dah teringin sangat nak makan seafood ni sanggup pergi Restoran Umbai Parameswara dekat Melaka tuh haaaa kau ..kemain jauh beor ko melantak sampai sana , huhu....

tapi sekarang dah study kat melaka, bila ada waktu free baru lah keluar gi terjah restoran sesedap.. kekadang jeee. biasalah ,student ni kene save duit.. kalau dah keje tu lain lah .hehe ...semua kau cekau, dapat pulak kawan yang suka try makanan baru, tak kesah lah seafood ke western atau ala kampung. pon sooodapppppp ...!!

semalam keluar ,terjumpa satu restoran seafood dan ikan bakar. nama restoran tu Restoran Mesra kat Port Dickson. kedai ni buka dari jam 6petang sampai 12malam. dalam kol 6petang tu aku dah terpacak kat depan kedai tu ..haha excited punya tambah tambah perot dah berdangdut ni ...memang sedap lahh kalau nak ngap apa apa pon .silap silap orang pon aku bole ngap kalau dah lapar sangat. (perhh kau ni aligator ke ngap semua benda) kah !!

makanan kat sini semua sedap tapi service dia kurang memuaskan lahh .makanan sampai LAMBAT ! harap dapat pertingkatkan lagi oke . :)




tadaaa !! nampak macam biasa , tapi rasa diaa MA SYA ALLAH !! maha sedapnyaa ...urmphhhh cenghiniii haaa.. lembut+rangup tambah pula dengan sos , fuhh .terangkat .hihi... belom cite dia punya tomyam, ikan bakar dan makanan yang lain. semua sedap .

oke sekarang aku nak cite pula macam mana nak buat sotong goreng tepung. 

1. firstly mesti lahh kene ada sotong kan. nak pilih sotong ni hati-hati sebab sotong ni ada banyak jenis. kalau nak yang sedap pilih lah yang fresh., isi dia keras keras camtu.. bukan keras sebab ais ya... (dah siap siang)
2. tepung gandum
3. tepung beras
4. garam
5. kunyit
6. telur
7. serbuk roti

cara-cara nyaa

1. sotong dipotong ikut citarasa korang .tapi nak sedap potong besar besar dalam 1-2 inchi camtu.
2. perap sotong bersama kunyit dan garam dalam setengah jam.
3. telur dipukul hingga kembang
4. gaul sotong yang dah diperap tadi bersama telur yang dah dipukul tadi.
5. ambil tepung gandum dan tepung beras gaul bersama-sama 
6. ambil sotong dan gaul dengan tepung tadi , satu persatu. 
7. masukkan dalam minyak yang panas dengan api yang sederhana besar.
siap :)

mudah kan . selamat mencuba ! ^_^


No comments:

Post a Comment