21 February 2015

Resepi Kek Aiskrim Oreo





 sejak dua menjak ni cuaca sangat panas. nak keluar jenjalan pun tak rajin nak redah lautan orang pada hari minggu ni. semua orang pun di galakkan minum air masak banyak banyak untuk kembali kan air dalam tubuh badan kite ni. baik aku duduk rumah buat apa yang patut. kemas rumah ke buat kek ke masak ke.. ehh kau ni makan je kan. mana tak dempol :p

mesti ramai kat luar sana yang suka makan cake tapi tak tau kedai kek mana yang sedap dan menepati citarasa kan. tapi kite boleh buat kek sendiri menyikut citarasa tekak awak awak semua :) tapi kalau nak senang cari je kat kedai kek mana2 yang dekat tak. rasa tu depend pada pembuat kek lah, kalau masok dengan dekak awak, sedap lah kek tu. tapi saya lebih gemar buat kek sendiri cuma masa yang menghimpit kite.






kali ni resipi dapat resipi dari sini .almaklum lahh, aku baru baru nak jinak dengan dunia masakan.ni pun bole lah kan yang penting u all enjoy :-*
Kek Span VanillaC&P : Kak Ita
4 biji telur gred A180 gm gula halus170 gm tepung kek70 gm air5 gm baking powder ( 1 sudu teh)15 gm ovellete50 gm minyak jagung1 sudu teh esen vanilla ~ cari yang oil base

Cara-Cara
  1. Satukan, tepung kek dan baking powder kemudian di ayak. Kalau rajin ayak 3 X kalau rasa macam nak cepat sekali pun ok!
  1. Masukkan semua bahan ke dalam mesin pemutar kecuali minyak jagung. Kemudian putar dengan speed perlahan dulu.
  1. Bila nampak dah bersatu, tukar speed laju dan putar hingga ringan dan gebu. Jangan putar lama sangat ya.. sampai dia dah gebu aje.. kalau lama nanti lepas bakar kek turun. Bila dah gebu, tutup mixer..
  1. Tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula aje.. hingga rata. Jangan lama-lama tau kaup balik.. sampai rata minyak tu aje..
  1. Bahagi adunan kepada 2 dahagian. Satu dituang ke dalam loyang bulat 8 inci dan satu lagi dituang ke dalam loyang 9x9 inci.
  1. Bakar selama 15-20 minit atau sehingga masak. Setelah masak biar kek sejuk di atas redai.
  1. Apabila kek sejuk, potong kek bulat kedada dua bahagian. Untuk kek 9x9 inc, potong kepada 3 bahagian lebih kurang 2.5 inci  setiap satu ( contoh gambar kat bawah ).




Cara Penyediaan
-1 1/3 cawan fresh cream ( dipukul hingga soft peak )-aiskrim oreo ( lebih kurang 2 bekas )-biskut oreo-chocolate ganache-kek span ( resepi diatas )
Cara-Cara
  1. Sediakan loose tin 7". Letakkan sekeping kek bulat pada dasar loyang. Kemudian susun kepingan kek setinggi 2.5 inc pada keliling kek hingga kemas.
  1. Masukkan aiskrim dan ratakan. Apabila telah penuh, tutup dengan kepingan kek bulat 8 inc.
  1. Simpan dalam peti sejuk pada bahagian beku selama semalaman atau lebih daripada 3 jam.
  1. Apabila kek telah beku sepenuhnya, keluarkan kek dari loyang dan salut keseluruhan kek dengan fresh cream. Kemudian hias dengan chocolate ganache dan biskut oreo.
  1. Simpan semula dalam peti ais pada bahagian beku sebelum dihidangkan.
  1. siap untuk dihidang :)


 



  

6 comments:

  1. sedapnyaa , meyhh hantar dekat Batu Pahat , HAHA

    ReplyDelete
  2. Hehee .sabar ...nanti cuti sem alin buat alin antar kat umah ;) in sha Allah

    ReplyDelete
  3. yum2....meleleh air liur..haha tambah cip more lgi sdap..perghhh

    ReplyDelete
  4. yum2....meleleh air liur...haha tmbah cip more lgi sdp..perghhh

    ReplyDelete
  5. yum2....meleleh air liur..haha klau tmbah chip more lgi sdp..perghhh

    ReplyDelete